Monday, 26 December 2011

Segmen : Pengalaman paling best semasa bercuti by Atirah Hayati


una join ! #haha. excited woo bile cite sal pengalaman paling best semasa bercuti. dah ready nak dengar ? sediakan jemput jemput nan secawan kopi panas tausebab entry nih panjang giloss . aww,, best nyee. xD #bismillah dulu~

oke, cam biasa. ni banner segmen tuh. sweet jee kan ? bhaa..


Pengalaman paling best semasa bercuti mesti lha masa pergi Pulau Langkawi,, Kedah tahun lepas. memang best giloss tau ?! Actually rombongan bebudak habess PMR. -,-

oke. kitorang pergi dengan sebuah bas jee. ada 10 budak perempuan dan 20 budak lelaki. aww ! suke~ haha :p #gurau jela !

bertolak dari perkarangan sekolah around 5.00pm. lambat kan ? err..biaq lambat asal selamat! muehehe


Singgah perhentian tuh singgah perhentian nih. untuk makan and solat lha. kami lalu KL and Ipoh tau ! sampai kat Jeti Kuala Perlis tuh ar0und 5 pagi. mase ondeway ni aku duduk nan Pkah. Sue duk nan medah. sejuk mengingil aku woo lam bas !airc0nd bap0kk kuadnyee. tapi jeles seyh tengok Pkah selamber jee mengharungi kesejukan. Atoto~ -,-

Eh,, tiket kitorang naik feri pukul 8.30 pagi. so,, sempat lha lepaklepak kat Jeti tu. syokk woo. ramai giloss orang yang ensengg-2. ehh ? xD

Saat-2 mendebarkan telah sampai. takut aku tengok feri tuh. tak pernah naek p0ngg selame ni. dah lha jarak daratan nan lautan tuh ja0hh. kena maen langkah-2 lak. hadoii ! selamat aku berjaye langkah besame beg-2 aku yang bes0r gedabok tuh. dalam feri tuh rase nak muntah lha.mabuk laut weh. werkkk :P err,, tak muntah pungg.

lama-2 lam feri tuh,, berade tengah-2 laut tuh suatu perasan excited datang. excited lha dah tak mabuk laut and dah nampak Pulau Langkawi tuh ! sumpah cantekk.

#pic sebelum naik feri.


First day kat Langkawi.
Kami stay kat motel around Pekan Kuah. not bad lha. btw,, geng aku sedapnyee sebab share bilek 4 orang jee. bilek sebelah 6 orang ! sesak. :D AND kami sempat pergi ngorat abang 7Eleven. #err.. tanye CC lha. gian nak on9. haha. naseb tak kantoi nan cegu-2 :)
Petang tuh kami tak buat apa-2 sangat KECUALi shopping ! rambang mate taw nak pilih coklat-2 yang ade kat Langkawi. harge dea ? erghhh,, memang superb lha ! Pinggan-2 mangkuk pungg banyak pilihan taw ! yang penting sume chantek-2,, cungg-2 and ensengg-2. and paling penting lau pergi Langkawi nih pitihh nye kena ramai. baru best shopingg. muehehe :)

#pic setelah penat shoping. :)


Second day kat Langkawi.

Err.. buad ape ekk ? Lupa lha. #ayat mintak kaki kan ? haha.
Kami pergi jalan-2 lha kat tempat-2 wajib kunjung bila kat sane. Antaranyee kami pergi tempat buad minyak gamat. bukan setakat minyak gamat yang ade tapi ade sabun gamat,, air gamat and macam-2 bagai berasaskan GAMAT. minyak lain pun ade jugak. eh eh,, kat kilang nih kan kite boleh dapat pengalaman sentuh minyak gamat yang sedang dimasak and tengah mendidih dengan jari kite tau ! SUMPAH TAK LUKA or PEDIH or HILANG tangan anda :) 

And kami ade pergi satu tempat naik speed bot. aku tatau lha katne lokasi dea tapi SERiUS kamuu tak akan nyesal lau pergi keh ? kat sini kita leh jalan-2 dalam gua. gelap sangat tapi dah disediakan torchlight. diajar cara memanggil helang merah. tengok ikan. and kami turut dibawa pusing-2 Langkawi dengan speed bot sampai sempadan Thailand woo. sungguh best ! and macam bagai lha aktiviti.

And kami pergi naik cable car. woo ! sumpah aku terkedu seketika bile dalam cable car tuh. sebab tinggi sangat nak sampai ke puncak bukit. tapii,, bila dah kat atas bukit semua suka. 
#haha. selokk sebenarnyee.

Tak sah kan kalau pergi sini kalau tak pergi Dataran Helang. Kami pergi sini. Suka weh tengok tugu helang tuh. masa ni ramai sangat pelancong. And ada jugak bebudak Langkawi yang sedang ngetest marker dorang. muehehe.

And petang tuh kami dibenarkan melepak di kawasan Pekan Kuah sampai malam. Terase Langkawi kami yang punya. #haha. perasangg !
Sempat menjenguk pasar malam. Syokk woo. Banyak makanan Kedah and Pahang punye makanan pung ade. Suke weh dapat makan makanan Kedah yang sangat sedap. Dah penat berjalan tak ingat dunie,, kami pungg balik ke motel rehat. 

Last day kat Langkawi.

Disebabkan malam semalam kami buad pesta sampai awal pagi makanyee pagi tuh kami dikejutkan dengan nyanyian merdu by ustazah kami. #lawak lha. tapi sorang pungg tak bangun. baik budak laki ke budak puangg ke. haha.
TAPII,, kami hanya bangun bila ustaz kami yang ensengg tuh ketuk pintu bilik dengan penuh kaseh sayang. 
#oke. aku tipu jee. haha xD

Then settle semua hal cek out hape bagai,, kami pungg bertolak balik ke Pahang. Alhamdulillah semua selamat.
Jadinyee Pulau Langkawi, Kedah menjadi saksi sebuah pengalaman bercuti paling best bagi aku. :)

Dah habeh makan jemput jemput nan air kopi ? Alhamdulillah,, kenyang. Thanks sudi bace enrty aku yang panjang berjela-jela nih. Bosan ? sape soh bace ? bhaha. Kbaii !









2 comments:

wanie said...

besnya melncong...
sy pgi klntn,trnggnu..
las2 otw nx pgi cmeron.keta trbkr..
wyr shot..
alhamdulillah smpat kuar..

SAMPAI HATI TIBI LAPAN SIARKAN CERITA NIH!
REMUK HATI AKU
http://pulsowanie.blogspot.com/2011/12/khinzir-jadi-watak-utama.html

Atirah ★ said...

Tq join . :)